Communicatiestrategie

Voor succesvolle communicatie heb je een doordachte communicatiestrategie nodig. Dat begint bij doelgroepenonderzoek, meetbare doelstellingen en boodschappen die zowel datagedreven als menselijk zijn. Alles komt samen in een compleet communicatieplan.
Graag een luchtige, succesvolle communicatiestrategie uitwerken? Zonder fluffy termen? Dan is Fluo het Gentse communicatiebureau dat je nodig hebt!
Wat is een communicatiestrategie precies?
Een communicatiestrategie geeft richting aan al je communicatie-inspanningen. Zo’n plan opmaken helpt je niet alleen om helder te communiceren, maar ook om consistent te blijven in je boodschap. Van de kern van je verhaal bepalen tot het inzetten van de juiste kanalen – een goede strategie vormt de rode draad, zowel bij interne als externe communicatie.
Of je nu een online communicatiestrategie nodig hebt, of een mix van online en offline, we zorgen ervoor dat je strategie perfect aansluit bij jouw doelen, doelgroep en merkidentiteit.
We beginnen met doelgroepenonderzoek
Een communicatiestrategie bepalen zonder stevig doelgroepenonderzoek heeft weinig kans om te slagen. Daarom starten we altijd met het leren kennen van jouw publiek.
We analyseren de markt om het ideale publiek te vinden en gaan vervolgens in gesprek met mensen uit die groep. Welke zorgen en ambities hebben ze bijvoorbeeld? Deze inzichten vormen de basis voor jouw strategie.
Daarnaast praten we ook met jou en je team. Salesteams hebben vaak waardevolle informatie over de twijfels en uitdagingen van jouw doelgroep. Die input nemen we mee in ons onderzoek.
Welke communicatiestrategieën zijn er?
Een communicatiestrategie bepaalt hoe je communiceert om je uiteindelijke doelen te bereiken. We mixen verschillende strategieën, afhankelijk van je soort organisatie, doelgroep en boodschap. Dit zijn de verschillende benaderingen:
- Contentstrategie is gericht op het delen van waardevolle content die je doelgroep aantrekt en bindt. Denk aan blogs, video's, of socialemediacampagnes die je expertise benadrukken en vertrouwen opbouwen.
- Storytelling laat je merk tot leven komen door relevante verhalen te vertellen en emoties aan te spreken.
- Multichannelstrategie zorgt voor een consistente boodschap over meerdere kanalen, zoals sociale media, e-mail, en traditionele media.
- Doelgroepsegmentatie richt zich op het afstemmen van je communicatie op specifieke segmenten van je publiek. Denk aan gepersonaliseerde e-mails of advertenties.
- Crisiscommunicatie is een techniek om effectief en empathisch te reageren in tijden van crisis. Het doel is vertrouwen te behouden en de reputatie van je organisatie te beschermen.
Communicatie met een duidelijk doel
Na het identificeren van je doelgroep en de ideale strategie, stellen we samen ook duidelijke doelen vast. Wat wil je bereiken met je communicatie?
Je doelen zijn meestal een mix van het informeren, overtuigen, activeren of verbinden van of met je doelgroep. Bij informeren ligt de focus op het delen van kennis en feiten, bijvoorbeeld bij productintroducties of campagnes die bewustwording creëren. Met overtuigen stimuleren we een gedragsverandering bij de doelgroep, bijvoorbeeld om voor jouw merk te kiezen. Activeren slaat op het aanzetten tot actie en bij verbinden denken we aan het opbouwen van een duurzame relatie met je doelgroep door oprechte en interactieve communicatie.
Die doelen helpen om je budget onder controle te houden en de resultaten te meten. Maar duidelijke doelen zorgen er ook voor dat je communicatie aansluit bij de customer journey.
Zo stellen we een duidelijke communicatiestrategie op waarbij je de impact en return on investment duidelijk kan bepalen.
Hoe maak je een communicatieplan?
Met een heldere visie en concrete doelen werken we jouw communicatieplan uit. Het is de praktische vertaling van je strategie en bevat de volgende belangrijke onderdelen:
- Doelgroep en boodschap: we definiëren niet enkel wat je wilt zeggen, maar ook hoe je jouw merk wilt positioneren. Hierbij draait het om de tone of voice én om de visuele presentatie.
- Kies de juiste kanalen: waar bevindt jouw doelgroep zich? Is dat op sociale media, via e-mailmarketing, of eerder via traditionele media?
- Timing en frequentie: wanneer communiceer je? En hoe vaak? Wij zorgen voor een ritme dat past bij jouw doelgroep.
Boodschap en positionering bepalen
Je boodschap is de kern van je communicatieplan. Nu je weet met wie je zal communiceren en waarom, bepalen we wat je zal zeggen.
Samen bepalen we je positionering als leidraad voor je externe communicatie, zowel online als via traditionele kanalen. We focussen daarbij niet enkel op taal, maar ook op een verfrissende visuele presentatie van je merk.
Waar en wanneer? De juiste communicatiekanalen en -frequentie
“Op welke weekdag en om welk uur post ik het best mijn video’s op TikTok voor het meest bereik?” lijkt misschien een belangrijke vraag, maar eigenlijk komt ze op het einde van de waardeladder van je communicatiestrategie.
Welke kanalen je inzet en op welk tijdstip bepalen we pas nadat je je fundamenten stevig hebt: je positionering, doelgroep en communicatiedoel. Kiezen voor bijvoorbeeld e-mail of TikTok is afhankelijk van die voorgaande factoren.
Wil je een communicatieplan dat werkt? Of droom je van een strategie die jouw merk een groter podium geeft? Bij Fluo combineren we expertise met een frisse aanpak, zodat jij altijd een stapje voor blijft op de rest.